(Nederlands) Welkom Navelina!
Categories
Uncategorized

(Nederlands) Welkom Navelina!

Sinaasappeltijd, Navelina tijd! Voor de gelegenheid vroegen we om wat achtergrond over het Navelina-seizoen op Sicilië aan de deskundige en bij onze producenten!

In november kunnen we zeggen dat het sinaasappelseizoen begint! En onder de verschillende rassen wordt als eerste Navelina geoogst. Hoewel we enthousiast over zijn komst vonden we het nuttig om u niet alleen wat informatie te geven over deze variëteit, maar ook nieuws over de oogst van dit jaar, waarbij we experts en enkele van onze producenten vroegen ons hun gedachten te geven over het Navelina seizoen.

Een Navelina herkennen

De Navelina sinaasappel is ovaal of licht langwerpig. Het is een blond ras dat rijpt tussen november en december. De schil aan de buitenkant lijkt een soort uitholling te hebben die lijkt op de navel en is dun, intens geeloranje van kleur. Het vruchtvlees is oranje van kleur en heeft een aangename, zoete smaak, is vrij sappig en heeft maar weinig zaden.

De blik van een expert op het Navelina seizoen

We vroegen Carmelo Asero – landbouwkundig ingenieur, expert in technisch-agronomisch advies in de citrusteelt – ons een overzicht te geven van het seizoen van deze soort om een idee te krijgen, gebaseerd op zijn ervaring, van de verwachtingen en waarom.

Carmelo, op basis van jouw professionele ervaring, zou je mij een beeld kunnen geven van het Navelina seizoen van dit jaar?

„De teelt van de Navelina-sinaasappel is, net als alle andere soorten citrusvruchten, beïnvloed door een bijzonder droog klimaat die wordt gekenmerkt door uitgesproken hoge temperaturen.

Op plantenziektekundig gebied zijn er over het geheel genomen geen ongunstige omstandigheden geweest en in veel gevallen was de behoefte aan specifieke beschermingsmaatregelen vrij gering.

De klimatologische ontwikkeling heeft de fysiologische kenmerken van de plant beïnvloed en heeft met name een negatief effect gehad op de groei van de vruchten en op de grootte; deze negatieve effecten hebben zich nog niet voorgedaan op de smaakkenmerken van de vruchten.

Wat de kwaliteit betreft, zullen met name in de komende weken de weers- en temperatuursomstandigheden doorslaggevend zijn; als de temperaturen dalen, kunnen de omstandigheden voor het begin van de normale rijping van de vruchten worden gecontroleerd door een goed evenwicht tussen zuren en suikers. Er zal waarschijnlijk een lichte vertraging optreden in de rijpingstijd.”

Is afgelopen jaar productief geweest en zal het dit productief jaar worden?

„Over het geheel genomen zal de gemiddelde productiviteit van de citrusboomgaarden in vergelijking met het vorige seizoen aanzienlijk hoog zijn.”

Welke moeilijkheden doen zich het meest voor en waarom?

„De belangrijkste punten van kritiek hielden verband met de weersomstandigheden in de zomerperiode; de langdurige afwezigheid van regenval en overmatige hitte waren stressvolle factoren voor de teelt en veel landbouwbedrijven hebben moeilijkheden ondervonden om een goede irrigatie van het gewas te kunnen waarborgen.

Na de visie van de landbouwkundige te hebben gehoord, vroegen we enkele producenten van het InCampagna Netwerk om ons hun directe waarnemingen over hun gewassen te geven. We vroegen met name hoe de teelt van Navelina verliep of verwacht wordt te gaan lopen; enige informatie over de oogst; de ondervonden moeilijkheden en verwachtingen voor het seizoen. Deze vragen hebben zij ons kunnen beantwoorden!”

Andrea Valenziani – teelt voornamelijk citrusfruit in Carlentini

„De verwachte hoeveelheid lijkt aan de bomen te hangen, maar de grootte van de vruchten ligt duidelijk onder het gemiddelde. Meestal zijn de Navelina’s erg groot met een dikke schil. Dit jaar zijn ze het er veel, maar kleiner… wat naar mijn mening, juist iets moois is, omdat de grote vruchten de neiging hebben om sneller uit te drogen. Maar niet alle consumenten zouden het met mij eens zijn.

Helaas betekent dit dat ongeveer 25% naar de sapindustrie gaat (omdat het echt te klein is), 35% zal worden verkocht als ‘ondermaats’. Dat wil zeggen: de sinaasappels die ons netwerk van de industrie afhoudt om ze als perssinaasappels voor huishoudelijk gebruikt te verkopen. Ten slotte het middelgrote tot grote maat (medium dan groot).

We liggen op een heuvel, een paar kilometer van de oostkust en normaal gesproken is ons bedrijf vrij vroeg, maar nog niet zo vroeg als de productie van het zuiden van Syracuse. Tien jaar geleden was ‘vroeg’ wanneer de oogst tussen eind oktober begin november begon; nu als we midden november beginnen, zijn we al blij!

Dit komt omdat de winter al tien jaar lang telkens weer moeizaam op gang lijkt te komen; zonder kou krijgen de sinaasappels geen kleur en smaak. Het is duidelijk dat het probleem zich voordoet voor degenen die de natuurlijke landbouw bedrijven, maar degenen die de kachels en andere onnatuurlijke invloeden gebruiken, hebben een dergelijk probleem niet.

Steeds meer planten hebben genoeg van hun verdriet om de klimaatverandering, maar ook een virus dat hier woedt. Dit is een kwaad dat alleen met rooien kan worden opgelost.

We zijn een beetje achterop met snoeien, maar het is een probleem dat we direct na de oogst oplossen dankzij het professionele leerlingenprogramma dat het netwerk is gestart. Tot slot krijgen we bekwame werknemers die schaars en steeds moeilijker te vinden zijn in ons gebied.”

Giancarlo Adorno – teler van citroenen, sinaasappelen en carobe in Syracuse

„De oogst zal naar verwachting bevredigend zijn in hoeveelheid, uitstekend in smaak. We staan nog maar aan het begin van de rijping, maar de signalen zijn veelbelovend.

Op het resterende perceel in productie zal de opbrengst naar schatting met ongeveer 20% dalen ten opzichte van de gunstigste jaren, maar over het geheel genomen nog steeds bevredigend. De andere percelen hebben een zeer sterke daling van de opbrengst gekend, die al ongeveer 3 jaar aan de gang is.

De weersomstandigheden van dit jaar waren droog en met hoge temperaturen, tegen het ritme van de bomen in. Gelukkig was de regenval in september, samen met de temperatuur, gunstig voor de groei van de vruchten en een rijping die in overeenstemming was met de verwachtingen van de periode.

De percelen die het einde van de oogst naderen, moeten apart worden beoordeeld vanwege de zeer sterke opbrengstdalingen van de laatste 3 jaar. Een geleidelijke vervanging van niet-productieve planten door nieuwe soorten zal waarschijnlijk noodzakelijk zijn. Het is een delicate omschakeling die ook de financiën van ons bedrijf voor tenminste de komende 4-5 jaar zal beïnvloeden, mede als gevolg van de moeilijkheid om rassen te identificeren die adequaat zijn getest hier in ons gebied.

Op dit moment is het noodzakelijk om optimaal gebruik te kunnen maken van de bestaande productie om de productiedaling gedeeltelijk te kunnen compenseren. Een applaus gaat uit naar het InCampagna-netwerk en naar de andere economische realiteit van solidariteit in het gebied, waardoor prijzen kunnen ontstaan die gemiddeld hoger zijn dan de lokale markt. Zo kunnen wij blijven doen waar ons hart ligt, op de meeste duurzame wijze.”